Over Niels

Niels ErkensNiels Erkens (1976) werkt sinds zijn 16e als journalist, presentator en voice-over. Luisteraars van NPO Radio 4 worden 's morgens wakker met zijn nieuws- en krantenoverzichten. Ook is hij nauw betrokken bij de samenstelling van KRO-NCRV's Ochtend van 4.

Daarnaast leest Niels het nieuws op Radio West, en is hij een veelgevraagde mannenstem voor allerhande AV-producties. Denk daarbij aan bedrijfsfilms, informatieve video's en productpresentaties.

Lang geleden
In 1992 maakte Niels zijn eerste radioprogramma's voor de Stadsomroep in Arnhem. Na bijna twee jaar volgde de overstap naar Keizerstad 97.7, destijds een grote streekomroep in de buurt van Arnhem. Daar zette hij de eerste stappen op het gebied van nieuwslezen en verslaggeving.

In 1995, na de middelbare school, begon Niels aan een studie journalistiek in Tilburg. Na succesvol verlopen stages bij Omroep Brabant en de Wereldomroep won de arbeidsmarkt het eind jaren negentig van het studentenleven.

Bij Omroep Brabant en Radio West volgde hij het regionale nieuws in achtereenvolgens Tilburg en Den Haag. In die laatste stad hield hij zich vooral bezig met politieke verslaggeving vanuit het stadhuis. Vanaf de zomer van 2000 presenteerde Niels om de week het ochtend-nieuwsprogramma bij Radio West.

Hilversum
Hilversum lokte: van november 2001 tot mei 2012 werkte Niels op de Nederlandse afdeling van de Wereldomroep, als presentator van de programma’s Nieuwslijn en Expat on Air. Ook was hij actief als verslaggever en bureauredacteur voor deze programma’s.

Ook was Niels regelmatig te horen als voice-over in programma-aankondigingen en promo's van BVN-TV, de internationale TV-zender van de Nederlandse en Vlaamse publieke omroep. Hij presenteerde verder ruim een jaar lang Wereldnet, op het toenmalige Radio 747. Van 2002 tot 2006 werkte Niels bovendien op invalbasis als samensteller en presentator van de krantenoverzichten in Met het Oog op Morgen. Op dit moment is hij onder meer actief als plaatsvervangend eindredacteur en nieuwslezer voor KRO-NCRV's Ochtend van 4 op NPO Radio 4, en als nieuwslezer voor Omroep West.

Niet alleen op de radio, ook in een zaal of op het podium staat Niels z'n mannetje. Voor de NVJ leidde hij een aantal debatten, onder andere over auteursrecht op internet en over de vraag in hoeverre media hun eigen nieuws regisseren.

Voice-over met eigen studio
Niels is als professioneel stemacteur en voice-over in het bezit van een eigen Pro Tools-thuisstudio, met onder andere een Rode NT2-microfoon, Focusrite voiceprocessor en Pro Tools-software. Daardoor kan hij op korte termijn kwalitatief hoogwaardige audiobestanden leveren in WAV, AIFF of MP3-formaat. Accentloos en uiteraard in onberispelijk Nederlands. Denk aan voice-overs voor uw bedrijfsfilm, promo’s en gesproken jingles. Tarieven op aanvraag en in overleg.

Bovendien is Niels als spreekstem voor uw productie te boeken bij stemmenbureau Multivoice. Via Multivoice heeft hij de afgelopen jaren een keur aan bedrijfsfilms, promo's en commercials ingesproken. Onder meer radio- en TV-reclames voor de provincie Noord-Holland, KPN, Fuji, zangeres Wende Snijders en internetprovider HCC-Net.

Verder een seizoen van de Teleac-serie Waterwerk, een opleidings-DVD voor professionele verhuizers, en een instructiefilm voor de kappersbranche. Daarnaast voorzag hij een promotie-DVD van de Luchtmobiele Brigade en een aantal interne producties voor ING van professioneel commentaar.